Een 26-jarige man uit Deventer is veroordeeld tot 24 maanden cel en tbs wegens ontucht met twee minderjarige fans. Hij had een populair YouTube-kanaal en had ze daar leren kennen. Ook werd hij veroordeeld voor het online lokken van kinderen en bezit van een grote hoeveelheid kinderporno.

De Deventenaar streamde videospellen en had een paar duizend volgers die met hem konden chatten. Een veertienjarige jongen uit Roden liet hij seksuele handelingen verrichten en daar opnames van maken. De foto's en video's zijn naar hem gestuurd.

Ook een elfjarige jongen uit Musselkanaal werd daartoe aangezet. Bij dit slachtoffer kwam het in september vorig jaar ook tot een ontmoeting. Bij een tankstation pleegde de man ontucht met de jongen. Omdat het slachtoffer lang van huis bleef, schakelden zijn ouders de politie in. Via de laptop van hun zoon kwamen ze achter de afspraak. Op het lichaam van de jongen werd DNA van de 26-jarige Deventenaar aangetroffen.

De rechter ziet onder meer seksueel getinte chatgesprekken en de DNA-sporen als bewijs. Uit een chatgesprek bleek dat de YouTuber het initiatief nam om met de elfjarige jongen af te spreken.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste dertig maanden cel. De man is verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens deskundigen kampt hij met meerdere stoornissen, waaronder autisme en pedofilie. De kans op herhaling is groot en daarom is langdurige behandeling en begeleiding noodzakelijk, aldus de rechter. Hij zal tijdens zijn tbs-behandeling ook onder reclasseringstoezicht staan.