Het ministerie van Volksgezondheid gaat aangifte doen omdat er online wordt gehandeld in valse QR-codes voor de CoronaCheck-app. Dat bevestigt het ministerie naar aanleiding van een bericht van de NOS.

De gedeelde QR-codes worden sinds afgelopen weekend geblokkeerd, zodat niemand er meer gebruik van kan maken. De site waar de codes werden gedeeld is inmiddels offline, maar het ministerie zegt meer sites in het vizier te hebben.

De QR-codes zelf zijn legitiem. Ze worden door gebruikers van CoronaCheck vervolgens aangeboden, zodat anderen de nagemaakte codes in een nagemaakte app kunnen zetten. Voor die mensen zijn de codes vals. De nepapp laat zelfs de bewegende fietsers en skaters zien waarmee controleurs checken of de app echt is, ontdekte de NOS. De aanbieders delen ook hun initialen en geboortedata, zodat de nieuwe gebruikers daar rekening mee kunnen houden als ze gecontroleerd worden.

Mensen hebben sinds een paar weken een coronatoegangsbewijs nodig om te worden toegelaten tot onder meer restaurants, cafés, theaters en bioscopen. Dat bewijs kan worden aangemaakt in de app CoronaCheck wanneer mensen volledig zijn gevaccineerd, wanneer ze negatief zijn getest op het virus of wanneer ze onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting.