Twee chatkanalen op de app Telegram zijn in opdracht van het Openbaar Ministerie (OM) gesloten. Gebruikers van de kanalen Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws deelden er bedreigingen en opruiingen aan het adres van bestuurders, meldt het OM. De kanalen hadden meer dan dertienduizend leden.

Afgelopen vrijdag gaf de rechter-commissaris toestemming om de kanalen te sluiten. Er werd in Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws namelijk een nieuw kanaal gepromoot en daarin zouden video's met bedreigende, opruiende en lasterlijke inhoud geplaatst worden.

De voorzieningsrechter in Den Haag heeft eerder al geoordeeld dat de video's verboden inhoud bevatten, dat ze van het internet verwijderd moesten worden en niet meer opnieuw geplaatst mogen worden. Daarom heeft de politie de kanalen afgesloten. Leden kunnen geen nieuwe berichten meer plaatsen.

Het aangekondigde nieuwe kanaal is door de eigenaar vrijdagavond al vrijwillig verwijderd.

Op de kanalen werden ook privégegevens gedeeld van mensen die betrokken zijn bij de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus. Daarnaast deelden de beheerders samenzweringstheorieën over vermeende pedonetwerken en rituele kindermoorden in de gemeente Bodegraven.

De Bataafse Republiek en Bataafs Nieuws zijn opgezet door complotdenkers Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat. Raatgever en Knevel zitten momenteel vast en moeten op 3 december weer voor de rechter komen. Kat zit vast in Noord-Ierland en probeert daar overlevering aan Nederland te voorkomen. Binnenkort is er weer een zitting in die zaak.