Berichtendienst Telegram heeft er door de grote Facebook-storing 70 miljoen gebruikers bij gekregen, schreef Telegram-oprichter Pavel Durov dinsdagavond. Volgens hem was er sprake van een record.

De Telegram-topman zegt er trots op te zijn dat de dienst bleef draaien ondanks de toestroom van nieuwe gebruikers. Wel bedrukt hij dat sommige gebruikers in de Verenigde Staten met een lagere snelheid te maken konden krijgen.

Tijdens de Facebook-storing, die bijna zeven uur duurde, konden de diensten van het bedrijf niet worden gebruikt. Dat gold voor onder meer WhatsApp. Gebruikers weken uit naar andere platforms. KPN en T-Mobile lieten weten dat er tijdens de storing meer werd ge-sms't dan gebruikelijk.

Signal, een andere berichtendienst, meldt er dinsdag eveneens miljoenen gebruikers bij te hebben gekregen. Datingapp happn zegt dat het platform het chatverkeer van singles die avond met 33 procent zag toenemen.

Tijdens de storing was de stijging van het aantal gebruikers op andere sociale media het grootst bij Snapchat. Op Android zag de dienst het aantal gebruikers met 23 procent toenemen. Ook Twitter en TikTok werden meer gebruikt dan anders, maar deze stijgingen waren met respectievelijk 11 en 2 procent aanzienlijk kleiner.