Facebook-topman Mark Zuckerberg kan zich niet vinden in de kritiek van klokkenluider Frances Haugen dat het sociale netwerk zijn eigen winst belangrijker vindt dan de veiligheid van gebruikers, schrijft hij dinsdag in een bericht op zijn Facebook-profiel.

Volgens Haugen kiest Facebook er "keer op keer" voor om het platform zo in te richten dat er meer winst gemaakt wordt, ook als dat ten koste gaat van gebruikers.

Zo leidde een verandering van het algoritme in 2018 tot meer verdeeldheid onder gebruikers van Facebook. Het platform zou dat algoritme vervolgens niet hebben aangepast, omdat gebruikers daardoor juist vaker terugkwamen. Dit heeft volgens Haugen bijgedragen aan de bestorming van het Capitool door aanhangers van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump op 6 januari.

Zuckerberg zegt dat daar niets van klopt en benadrukt dat er recentelijk nog een wijziging in het algoritme is doorgevoerd waardoor er minder virale content wordt getoond aan gebruikers. Hij zegt dat Facebook weet dat dit minder geld oplevert, maar dat het beter is voor het welzijn van mensen.

De Facebook-topman ontkent ook dat het bedrijf gebruikers opzettelijk content laat zien die hen boos maakt, zodat ze meer tijd op Facebook besteden. "Onze adverteerders vertellen ons de hele tijd dat ze hun advertenties juist niet naast schadelijke of boze berichten willen hebben."

Haugen beschuldigde het bedrijf er ook van uit eigen onderzoek te weten dat Instagram slecht is voor het zelfbeeld van tienermeisjes. Zij zouden door het platform eetstoornissen ontwikkelen en steeds depressiever worden, maar door algoritmes steeds blijven terugkomen naar de app. Zuckerberg ontkent dit en zegt dat het voor hem juist belangrijk is dat Facebook producten maakt die "veilig en goed" zijn voor kinderen.

Veel van haar claims slaan volgens hem "nergens op". "Als we onderzoek negeren, waarom zouden we dan een heel wetenschappelijk programma hebben om deze belangrijke kwesties juist te kunnen begrijpen."

Haugen vindt dat er meer toezicht op Facebook moet komen

Datawetenschapper Haugen, die volgens haar LinkedIn-profiel ruim twee jaar als productmanager bij Facebook werkte, trad afgelopen weekend naar buiten als klokkenluider met interviews met CBS en The Wall Street Journal. Dinsdag getuigde ze in een hoorzitting over Facebook in de Amerikaanse Senaat. Daarin herhaalde ze haar beschuldigingen en benadrukte ze dat er meer toezicht op Facebook moet komen.

Zuckerberg schrijft in zijn bericht dat hij al jaren pleit voor betere regels op het internet. Hij verwijst hierbij naar zijn eerdere getuigenissen in het Congres. "We doen ons best, maar veel van de beslissingen moeten worden genomen door de mensen die we democratisch hebben verkozen. Zoals: wat is de beste leeftijd waarop tieners gebruik zouden mogen maken van platforms op het internet? (..) Ik geloof niet dat private bedrijven al die beslissingen zelf moeten nemen."