De urenlange storing van Facebook, WhatsApp en Instagram maandagavond laat zien dat de wereld niet afhankelijk moet zijn van een klein aantal grote techbedrijven, vindt de Europese Commissie. "We hebben alternatieven en keuzes nodig op de techmarkt", schrijft Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager dinsdag op Twitter.

Door de problemen bij Facebook en andere diensten van het bedrijf, zoals WhatsApp en Instagram, werden miljarden mensen getroffen. Sommigen weken daardoor uit naar concurrenten als Twitter en Signal.

Vestager probeert de macht van de grote internetbedrijven die bekendstaan als big tech al jaren te beteugelen. Zo riep ze al eerder op de concurrentiepositie van grote techbedrijven vanuit de Europese Commissie samen met de Verenigde Staten aan te pakken. De bedrijven hebben te veel macht, vinden ze.

Vestager ziet de Facebook-storing als een signaal dat de beteugeling dringend nodig is. Te grote afhankelijkheid van enkele grote bedrijven maakt kwetsbaar, vindt ze. "Wie het ook zijn."

De Deense chef mededinging van de Europese Commissie wil dat gebruikers meer te kiezen krijgen. Dat is precies wat ze voorheeft met de voorstellen die ze vorig jaar deed om de machtspositie van de bedrijven in te perken, zegt ze. Die plannen worden op dit moment besproken door het Europees Parlement en de EU-landen.