De tweet waarin een levensgrote galg tijdens de coronademonstratie in Amsterdam wordt gekoppeld aan demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is door het Openbaar Ministerie (OM) bestempeld als 'bedreigend'.

Dat bevestigt een woordvoerder van het OM na berichtgeving van het AD. De politie doet nu onderzoek naar de tweet en probeert de identiteit van de twitteraar te achterhalen.

Het gaat specifiek om de tweet waarin een twitteraar zegt "de galg hangt voor je klaar" en daarbij verwijst naar De Jonge. De levensgrote galg die de coronademonstranten op de Dam hadden opgetuigd, is op zichzelf niet strafbaar, aldus de woordvoerder.

Zondag kwamen duizenden demonstranten samen in Amsterdam om te protesteren tegen het coronabeleid. Er zouden zo'n 25.000 betogers aanwezig zijn geweest, bleek uit berekeningen van zowel de gemeente als een door de organisatie ingehuurd bedrijf. De demonstranten liepen een route van zo'n 5 kilometer door het centrum van de stad. Onder de demonstranten waren opnieuw mensen die Jodensterren droegen.

Volgens de politie is de demonstratie rustig verlopen en werden er twee aanhoudingen verricht: één voor belediging en één voor het afsteken van vuurwerk.