Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hacker

Europese Unie overweegt stappen tegen Rusland om cyberaanvallen

De Europese Unie beschuldigt Rusland van gerichte cyberaanvallen in meerdere lidstaten. De 27 EU-landen roepen Moskou op zich verantwoordelijk op te stellen en eisen dat de "kwaadaardige activiteiten" onmiddellijk worden stopgezet. Doet het land dat niet, dan overweegt de EU stappen, meldt buitenlandchef Josep Borrell vrijdag.
Door NU.nl/ANP

Een Russische groep met de naam Ghostwriter, die bekendstaat om het verspreiden van desinformatie, wordt verantwoordelijk geacht voor cyberaanvallen op parlementsleden, regeringsfunctionarissen, politici, journalisten en maatschappelijke organisaties. De hackers zoeken toegang tot computersystemen, persoonlijke accounts en gegevens.

Ghostwriter is onder meer actief in Duitsland. De Duitse justitie opende eerder deze maand onderzoeken naar cyberaanvallen op Duitse politici waarbij vermoedelijk Russische inlichtingendiensten waren betrokken. De militaire inlichtingendienst GRU zou een rol spelen bij de hacks. Kort voor de verkiezingen in Duitsland zijn parlementariërs van regeringspartijen CDU/CSU en SPD bespioneerd, aldus de Duitse autoriteiten.

De Europese Unie strafte eerder een groep hackers die zou werken voor de GRU voor het inbreken op het computernetwerk van de Duitse Bondsdag in 2015. Er werden gegevens gestolen en zelfs het e-mailaccount van bondskanselier Angela Merkel was niet veilig.


Lees meer over:

RuslandEuropese UnieCybercrimeTech

Aanbevolen artikelen