De oudste emoticons ter wereld :-) en :-( hebben donderdag bij een veiling 237.500 dollar (ruim 200.000 euro) opgebracht, meldt veilingshuis Heritage Auctions. Ze werden door bedenker Scott Fahlman verkocht in de vorm van een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk dat het eigenaarschap garandeert.

NFT's zijn tokens die worden gekoppeld aan een digitaal 'iets', zoals een plaatje of een meme. De token dient als bewijs van eigendom voor het object. Ze worden overal ter wereld opgeslagen, vergelijkbaar met de bitcoin.

De emoticons werden geleverd met een gesigneerd certificaat en twee essays van Fahlman, die professor computerwetenschappen is aan de Amerikaanse Carnegie Mellon University. In een van de essays schrijft de bedenker dat de emoticons "de eerste stappen naar een nieuw soort universele taal" vertegenwoordigen.

De emoticons werden op 19 september 1982 voor het eerst gebruikt door Fahlman. Het emoticon :-) moest aanvankelijk een grap aanduiden en :-( stond voor 'ik meen het'. Tegenwoordig laat de gebruiker er vooral mee zien al dan niet blij te zijn.