De Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een groot aantal oude XS4ALL-homepages uit de begintijd van het Nederlandse internet gearchiveerd. De collectie bevat persoonlijke pagina's die door Nederlandse internetters tussen 1993 en 2001 zijn aangemaakt bij de provider XS4ALL, laat de KB weten.

Homepages zijn een soort persoonlijke websites die door gebruikers konden worden aangemaakt. Gebruikers konden er van alles op plaatsen, van persoonlijke informatie tot memes. Enkele voorbeelden zijn De Digitale Metro en de Hamster Dance, een van de eerste internetmemes.

Volgens de KB zijn de homepages belangrijk om te bewaren, omdat ze laten zien hoe de internetcultuur was in het begin van het internettijdperk.

Conservator digitale collecties van de KB Kees Teszelszky begon met het samenstellen van de collectie homepages in 2019, toen werd aangekondigd dat XS4ALL zou stoppen.

"Ik vond het belangrijk dat dit stukje cultuur bleef bestaan, omdat het echt de grondlegging voor veel dingen op het internet is. Homepages waren de eerste plek op het internet waar mensen dingen konden plaatsen over zichzelf."

Ruim achtduizend homepages bewaard

Voor de collectie bestudeerde Teszelszky ruim achtduizend pagina's. Uiteindelijk labelde hij ruim vierhonderd webpagina's als topstukken.

Hij bewaarde de pagina's in een collectiebeschrijving, zodat toekomstige wetenschappers begrijpen waarom de pagina's bewaard zijn gebleven.

Door hun leeftijd zijn de homepages haast niet meer te vinden op internet. Waren ze niet bewaard in de collectie, dan waren ze uiteindelijk verloren gegaan, stelt Teszelszky.