Alle telefoons, tablets en overige consumentenelektronica in de Europese Unie moeten gebruik kunnen maken van een standaardoplader met een USB-C-aansluiting. Ook moet de verkoop van laders worden losgekoppeld van de verkoop van apparaten. Dat staat in een wetsvoorstel dat de Europese Commissie (EC) donderdag heeft gepresenteerd.

Volgens de EC is dit een stuk handiger voor consumenten, omdat er nu vaak veel verschillende opladers nodig zijn voor verschillende apparaten. Volgens Eurocommissaris Thierry Breton moet dit veranderen. "Straks moeten alle leden van een gezin precies dezelfde lader kunnen gebruiken, ongeacht hun telefoon."

Daarnaast zou een universele oplader een berg afval kunnen schelen, doordat producenten nu nog standaard laders meeleveren bij hun producten.

Vooral voor Apple zal de nieuwe wetgeving veel invloed hebben, omdat het bedrijf nu al zijn mobiele telefoons nog voorziet van een Lightning-aansluiting. Veel producenten van Android-telefoons maken al gebruik van de USB-C-aansluiting.

Voor oortjes, slimme horloges en fitnesstrackers gaat de nieuwe wet niet gelden. Dit vanwege het formaat en de manier waarop deze apparaten worden gebruikt, meldt de EC.

Apple ziet Europese plannen niet zitten

Apple meldde eerder al dat het de plannen van de Europese Unie niet ziet zitten. Deze zouden volgens de techreus leiden tot stagnerende innovatie en bergen met elektronisch afval, omdat al op de markt gebrachte accessoires voor Apple-apparaten niet meer gebruikt zouden kunnen worden.

De EU werkt al sinds 2010 aan plannen voor een universele oplader, maar wachtte tot nu toe op vrijwillige stappen van de industrie. Die bleven grotendeels uit.

De wet moet, voordat ze wordt aangenomen, eerst nog worden goedgekeurd door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. Het Parlement heeft al eerder laten weten een universele lader belangrijk te vinden. Als de wet is goedgekeurd, hebben producenten twee jaar de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe standaard.