Europese autoriteiten hebben 106 mensen gearresteerd die honderden mensen en bedrijven zouden hebben opgelicht met phishingaanvallen en andere manieren van online fraude. Daarmee stalen ze vorig jaar ruim 10 miljoen euro, schrijft Europol maandag. De groep zou banden hebben met de Italiaanse maffia.

Bij de actie waren naast Europol ook Eurojust en de Spaanse en Italiaanse politie betrokken. De verdachten werden aangehouden op Tenerife, een van de Canarische Eilanden.

De personen worden onder meer verdacht van phishing, waarbij criminelen met nepmailtjes proberen om inloggegevens of geld te stelen. Dat deden ze in dit geval voornamelijk bij Italiaanse bedrijven, waar ze probeerden in één klap grote bedragen buit te maken.

Ook zouden de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan simswapping. Daarmee worden 06-nummers van mensen overgenomen door telecomproviders op te lichten. Vervolgens krijgen criminelen toegang tot accounts die aan het nummer zijn gekoppeld, zoals betaaldiensten.

De politie heeft volgens Europol "veel elektronische apparaten, 224 creditcards, simkaarten en betaalterminals" in beslag genomen. Ook werd een wietplantage opgerold en apparatuur voor de teelt en distributie ervan ingenomen.

Onder de verdachten zijn computerexperts, maar ook witwasexperts en deskundigen op het gebied van cryptovaluta. Het geld dat werd gestolen werd via een groot netwerk van katvangers witgewassen.