Google en Apple hebben een verkiezingsapp van de Russische oppositieleider Alexei Navalny verwijderd uit hun appwinkels, zo heeft het team van de politicus vrijdag bekendgemaakt. De VS zou zich volgens de bedrijven niet mogen bemoeien met binnenlandse aangelegenheden in Rusland.

Rusland stemt vrijdag voor een nieuw parlement. De verwachting is dat de partij van Poetin, Verenigd Rusland, zal winnen. Bondgenoten van Navalny, fel tegenstander van de partij van Poetin, waren van plan de verwijderde app te gebruiken om campagne te voeren tegen de zittende president.

Rusland eiste eerder deze maand dat Google en Apple de apps uit hun winkels zouden halen. Het land dreigde met boetes voor de techbedrijven. Rusland gaf aan een weigering te zien als Amerikaanse inmenging in de Russische parlementsverkiezingen.

Apple en Google hebben niet direct gereageerd op vragen van Reuters. Waarom de bedrijven de apps hebben verwijderd, is daarom niet helemaal bekend.

De 45-jarige Navalny werd eerder dit jaar naar een strafkamp gestuurd, nadat hij uit Duitsland was teruggekeerd. Hij werd daar behandeld vanwege een vergiftiging met de stof novichok. De Verenigde Staten en de Europese Unie beschuldigen Rusland van de vergiftiging.

Door de behandeling in Duitsland schond Navalny de bepalingen van een eerdere voorwaardelijke straf die hij kreeg. De oppositieleider zit momenteel een gevangenisstraf van 2,5 jaar uit voor fraude.