De CoronaCheck-app is tot nu toe zo'n tien miljoen keer gedownload. Ook zijn er tot nu toe ongeveer 28 miljoen QR-codes mee aangemaakt, meldt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Met de app kunnen mensen aantonen dat ze gevaccineerd zijn tegen COVID-19, hersteld zijn van een eerdere besmetting of recent negatief zijn getest. De app kan gebruikt worden als coronatoegangsbewijs, dat vanaf 25 september verplicht is bij onder andere horeca en concerten voor bezoekers van dertien jaar en ouder.

Hoewel de app volgens de minister over het algemeen goed werkt, zijn er nog altijd technische haperingen. Zo is er bijvoorbeeld het probleem dat mensen die hun eerste prik niet bij de GGD hebben gekregen maar de tweede wel, geen QR-code kunnen krijgen.

Naast CoronaCheck is er ook nog de CoronaMelder-app, die gebruikers kan waarschuwen als ze in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die positief is getest op het virus. Die app is ruim vijf miljoen keer gedownload en wordt door zo'n 2,5 miljoen mensen daadwerkelijk gebruikt.

Bijna 200.000 keer werd via de app melding gemaakt van een besmetting, waarna meer dan 200.000 mensen zich vanwege een dergelijke melding lieten testen. 15.767 van hen bleken daadwerkelijk besmet. Het demissionaire kabinet wil de app in ieder geval tot 10 januari 2022 in de lucht houden.

Rutte doet geen belofte over einde coronapas: 'Durf het niet te zeggen'
72
Rutte doet geen belofte over einde coronapas: 'Durf het niet te zeggen'