Dinsdag 4 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Hacker cybercrime hackers cybercriminaliteit malware

Gevoelige data ROC Mondriaan na ransomwareaanval op darkweb gepubliceerd

Gevoelige gegevens van het ROC Mondriaan in Den Haag zijn op het darkweb gepubliceerd, blijkt uit onderzoek van NU.nl. Het gaat om onder meer klachtenafhandelingen en privégegevens van docenten en studenten. Het ROC werd drie weken geleden slachtoffer van een hack. Na vragen van NU.nl laat een woordvoerder dinsdag weten dat het om een ransomwareaanval ging.
Door Joost ter Bogt

NU.nl heeft de gegevens op het darkweb, het afgeschermde deel van het internet, ingezien en het ROC daarvan op de hoogte gesteld.

Inmiddels heeft de onderwijsinstelling op haar website ook een verklaring geplaatst, waarin ze schrijft dat er op dit moment nog onderzoek wordt gedaan. Hackers vroegen na de aanval volgens een woordvoerder "een erg hoog bedrag", dat na overleg met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap niet is betaald.

De gegevens die door de hackers zijn gedeeld, bevatten veel gevoelige informatie, zoals klassenlijsten, mails aan ouders en persoonsgegevens van studenten en docenten. Verder zijn financiële gegevens en bedrijfsprotocollen van de school gelekt.

Volgens de onderwijsinstelling worden inmiddels nieuwe computersystemen gebruikt, waarmee de veiligheid in de toekomst gegarandeerd moet blijven. Ook moeten docenten en studenten wachtwoorden opnieuw instellen en voegt ROC Mondriaan, dat 27 scholen in Nederland heeft, extra beveiligingslagen toe aan het inloggen.


Lees meer over:

HackersTech

Aanbevolen artikelen