Gebruikers van de muziekherkenningsdienst Shazam hebben meer dan een miljard nummers herkend vanuit het bedieningspaneel op iOS-apparaten, meldt MacRumors maandag.

Shazam is een app die mensen kunnen gebruiken om liedjes te herkennen. Sta je in een winkel en ben je benieuwd wat voor muziek je hoort, dan vertelt Shazam je binnen tien seconden welk nummer het is en door welke artiest het gemaakt is.

Apple, dat de app in 2018 overnam, meldde eerder al dat Shazam ongeveer een miljard liedjes per maand herkent. Dat gebeurt blijkbaar nog steeds het vaakst via de app zelf. Apple introduceerde eerder de functie muziekherkenning in zijn bedieningspaneel, waardoor gebruikers sneller en zonder de app te hoeven openen nummers kunnen opzoeken. Die functie is nu meer dan een miljard keer gebruikt.

Shazam bestaat sinds 2002, toen het begon als SMS-dienst. Toen moesten gebruikers nog bellen naar een telefoonnummer, waarna ze per sms werden verteld welk liedje het was. Na de komst van de App Store, in 2008, werd de app bekend onder het grote publiek. Eind 2017 maakte Apple bekend dat het de dienst wilde overnemen en in 2018 werd de overname afgerond.