De Marsverkenner Perseverance heeft een tweede monster van Marsgesteente genomen en een eerste analyse van de vangst uitgevoerd, zei het Amerikaanse ruimteagentschap NASA vrijdag. De monsters zijn "waarschijnlijk vulkanisch met hints van zouten die oud water kunnen bevatten", schreef NASA op Twitter.

Maandag had Perseverance al het eerste monster van Marsgesteente te pakken, genaamd Montdenier. Twee dagen later werd uit hetzelfde gesteente het tweede monster gehaald, zo werd zaterdag bekend. Het tweede monster heeft de naam Montagnac gekregen en zal net als Montdenier in een speciaal containerbuisje worden bewaard.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie wil via Perseverance bewijs vinden dat er microben op de rode planeet hebben geleefd. De zeswielige Marsverkenner landde eind februari in een krater op de planeet, na een ontwikkelingsprogramma van acht jaar dat zo'n 2,12 miljard euro kostte.

Zijn werkgebied is de krater Jezero waar miljarden jaren geleden, toen op Mars water zou hebben gestroomd, mogelijk een rivier in een meer uitmondde. De verkenner is uitgerust met meer dan twintig camera's en een boor.

De tien jaar durende tocht van steengruis van Mars naar aarde
118
De tien jaar durende tocht van steengruis van Mars naar aarde