Apple moet toestaan dat appontwikkelaars hun eigen betaalsystemen gebruiken in plaats van die van de techreus. Dat heeft de rechter in de zaak tussen Apple en Epic Games vrijdag geoordeeld, meldt Bloomberg. De uitspraak betekent dat de ontwikkelaars de commissie van 30 procent die Apple rekent kunnen omzeilen.

Het conflict begon in augustus vorig jaar, toen Apple Fortnite uit de App Store haalde. Veel ontwikkelaars die apps aanbieden in de App Store, betalen per verkoop 30 procent aan Apple en houden 70 procent zelf. Omdat Epic dat percentage te hoog vond, besloot het een eigen betaalsysteem in Fortnite te zetten om de commissie te omzeilen.

Dat was tegen de regels van Apple, waarna Fortnite uit de App Store werd gehaald. Vervolgens klaagde Epic Apple aan. Volgens Epic is de commissie van 30 procent aan Apple te hoog, maar kunnen ontwikkelaars niet anders, omdat de App Store de enige manier is om apps aan te bieden aan iPad- en iPhone-bezitters.

De rechter heeft nu geoordeeld dat Apple moet toestaan dat appontwikkelaars hun eigen betaalsysteem gebruiken buiten de App Store om. Dat betekent dat ontwikkelaars nog altijd geen eigen betaalsystemen mogen gebruiken in hun apps, maar wel mogen linken naar een betaaloptie daarbuiten, bijvoorbeeld de website van de ontwikkelaar.

Epic Games beweerde ook dat Apple de Amerikaanse antitrustwetten heeft gebroken, maar daar ging de rechter niet in mee.

Hoewel de uitspraak een flinke financiële tegenslag is voor Apple, ging het bedrijf daar niet direct op in. "Vandaag heeft de rechtbank bevestigd wat we altijd al wisten: onze App Store is niet in strijd met de antitrustwetten", aldus het bedrijf in een eerste reactie.