Apple heeft aangekondigd op 14 september een evenement te organiseren. Waarschijnlijk worden dan de nieuwe iPhones en Apple Watches aangekondigd. In dit artikel zetten we de bekende geruchten over de iPhone 13 en Apple Watch Series 7 op een rij.

Let op: Dit artikel werd eerder al gepubliceerd, maar is weer omhooggehaald in verband met het evenement van dinsdag.

Traditiegetrouw worden nieuwe iPhones in september aangekondigd, maar vorig jaar liep het anders. Toen was de Apple Watch-presentatie in september en de iPhone-aankondiging in oktober.

Wat Apple op 14 september om 19.00 uur (Nederlandse tijd) via een livestream zal laten zien, houdt het bedrijf nog geheim. Dit jaar wordt zowel een nieuwe iPhone als een nieuwe Apple Watch verwacht.

Geen compleet nieuw ontwerp voor de iPhone

De iPhone 13 (of iPhone 12S) zal geen volledig nieuw ontwerp krijgen. Apple heeft vorig jaar met de komst van de iPhone 12 een grote verandering doorgevoerd. In tegenstelling tot zijn voorgangers was de behuizing van die telefoon een stuk platter en hoekiger. Die lijn wordt dit jaar doorgetrokken.

Wel zou het toestel van dit jaar een kleinere inkeping krijgen voor de gezichtsscanner, waarmee gebruikers de telefoon kunnen ontgrendelen. Ook zou Apple iets hebben verzonnen, zodat gebruikers het toestel ook kunnen ontgrendelen als ze een mondkapje dragen.

Verder wordt het toestel met name vanwege verbeteringen in de camera vermoedelijk iets dikker dan zijn voorganger. Het camera-eiland op de achterkant neemt naar verluidt meer ruimte in om de lenzen een plek te geven.

Er worden wederom vier verschillende iPhones verwacht. De twee duurste modellen krijgen waarschijnlijk een scherm dat 120 keer per seconde kan worden ververst. Daarmee zou de telefoon minder haperen bij het scrollen en gamen. Persbureau Bloomberg meldt daarnaast dat de iPhone 13 Pro een scherm krijgt dat altijd de tijd en meldingen weergeeft, zelfs in de slaapstand.

Betere groothoeklens en satellietcommunicatie

Een van de verbeteringen die in de iPhone-camera wordt verwacht, is een nieuwe groothoeklens. Die zou meer van de omgeving kunnen vangen en scherpere foto's kunnen maken. Daarnaast zou de iPhone 13 schokkerige bewegingen beter kunnen vastleggen.

Opvallend is het gerucht dat de nieuwe iPhone wordt uitgerust met ondersteuning voor satellietcommunicatie. De optie zou niet voor alle landen gelden en alleen beschikbaar zijn om iemand te bellen in een noodgeval als normale mobiele dekking tekortschiet, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden.

Verder zijn er geruchten over een grotere accu, een snellere chip en meer opslagruimte. Het is nog onduidelijk wanneer de iPhones verschijnen en hoe duur ze zijn.

Apple Watch krijgt wél een grote update

De nieuwe Apple Watch zou wel flink vernieuwd worden. De Series 7 krijgt volgens ingewijden een iets groter scherm (de twee smaken zijn naar verwachting 41 millimeter en 45 millimeter in plaats van 40 millimeter en 44 millimeter). Ook zijn de randen naar verluidt plat, zodat de smartwatch qua behuizing meer lijkt op een iPhone. Mogelijk wordt hij ook iets dikker.

Verder krijgt de Apple Watch volgens geruchten een snellere chip en is er meer ruimte voor een grotere accu, zodat hij langer op een lading meegaat.

Hoewel de Watch de laatste jaren meerdere keren nieuwe gezondheidsfuncties kreeg, zijn de geruchten over deze functies in de Series 7 tegenstrijdig. Zo schreef de Japanse zakenkrant Nikkei dat het apparaat een bloeddrukmeter krijgt, terwijl Bloomberg juist schrijft dat die functie er niet komt.

Omdat de schermen groter worden, komen er ook nieuwe virtuele klokken. Daarnaast wil Apple mogelijk opties introduceren die gebruikers vertellen dat het tijd is om te rennen en worden er begeleide meditaties toegevoegd.