Stichting Massaschade & Consument sleept TikTok voor de rechter, omdat ze vindt dat de app op onrechtmatige wijze gebruikersgegevens verzamelt en doorverkoopt. Eerder maakten de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy (TBYP) al bekend een rechtszaak tegen het platform aan te spannen.

Massaschade & Consument eist dat TikTok een schadevergoeding van 6 miljard euro aan zijn Nederlandse gebruikers betaalt. "Het van oorsprong Chinese bedrijf schendt op grote schaal fundamentele rechten van consumenten in Nederland", vindt de organisatie.

De stichting maakt zich vooral zorgen over de verzameling van persoonlijke informatie over consumenten. Volgens de organisatie creëert TikTok daarmee profielen en deelt de app deze vervolgens met adverteerders.

Daarnaast zou het platform geen onderscheid maken tussen advertenties en video's, zodat reclame onherkenbaar wordt. Ook zou de app informatie over gebruikers doorspelen aan landen met een "onveilig beveiligingsregime voor persoonsgegevens", zoals China.

Een woordvoerder van de stichting zegt tegen NU.nl dat de focus van de zaak van de Consumentenbond en TBYP op minderjarigen ligt, terwijl Massaschade & Consument opkomt voor de belangen van alle gebruikers van TikTok.

De twee eerdergenoemde organisaties eisten onlangs een schadevergoeding van 2 miljard euro voor alle minderjarigen die de app gebruiken of hebben gebruikt.