Het webhostingbedrijf GoDaddy heeft een Texaanse website waarop burgers anoniem tips kunnen achterlaten over mensen die helpen bij of aanzetten tot abortus vrijdag geweerd. De antiabortusgroep achter de website, Texas Right to Life, kreeg van GoDaddy de keuze een nieuwe webhost te vinden of offline te gaan.

De website, prolifewhistleblower.com, is deze week opgericht nadat er woensdag een nieuwe abortuswet in Texas in werking was getreden. De wet verbiedt vrouwen om zes weken na de conceptie abortus te plegen, en moedigt Texanen zelfs aan om aangifte te doen tegen klinieken die illegaal abortussen plegen door ze te belonen met een premie van 10.000 dollar (8.500 euro).

Volgens GoDaddy heeft de tipwebsite de servicevoorwaarden van de webhost geschonden. Texas Right to Life krijgt 24 uur de tijd om naar een andere provider over te stappen. Volgens de voorwaarden van GoDaddy mogen gebruikers geen informatie over mensen verzamelen zonder hun toestemming.

Texas Right to Life zei in een verklaring dat het niet tot zwijgen zal worden gebracht. "Ons IT-team is al bezig met het overdragen van onze activa aan een andere provider en we zullen de site binnen 48 uur hebben hersteld. Kom snel terug", zei de groep.

Vrijdag kreeg Texas Right to Life nog een nederlaag te verwerken. De rechter legde de groep een tijdelijk verbod om op basis van de nieuwe abortuswet medewerkers van Planned Parenthood in Texas aan te klagen op.

Biden noemt omstreden wet 'schandalig'

De nieuwe abortuswet in Texas heeft tot felle kritiek geleid, van onder anderen de Amerikaanse president Joe Biden, die spreekt over een "onmiskenbare schending" van grondwettelijke rechten.

Biden vindt het vooral schandalig dat burgers als een soort verklikkers de mogelijkheid krijgen rechtszaken aan te spannen tegen iedereen die een andere persoon zou hebben geholpen een abortus te ondergaan. Het kan daarbij zelfs gaan om familieleden, zorgpersoneel, receptionisten van een kliniek of vreemden zonder band met het individu.

Belangenorganisaties probeerden bij het Hooggerechtshof te voorkomen dat een abortus in Texas na zes weken zwangerschap wordt verboden, maar dat haalde niets uit. Het hof stemde woensdag tegen het noodverzoek van de organisaties, die claimen dat de wet ervoor zorgt dat abortus onmogelijk wordt voor zeker 85 procent van de Texaanse vrouwen die de procedure willen ondergaan.