De Consumentenbond en de stichting Take Back Your Privacy (TBYP) dagen TikTok voor de rechter, omdat ze vinden dat de app onrechtmatig gegevens van kinderen verzamelt en verhandelt.

De organisaties eisen dat TikTok stopt met onrechtmatig handelen, de illegaal verzamelde persoonsgegevens verwijdert en een schadevergoeding betaalt. Dat bedrag is vastgesteld op 2 miljard euro. Daarmee kunnen gedupeerde kinderen worden betaald.

Volgens Consumentenbond en TBYP zijn eerder gevoerde gesprekken met TikTok op niets uitgelopen. "Het is duidelijk dat TikTok de privacy van kinderen niet serieus neemt", zegt TBYP-voorzitter Friederike van der Jagt. "TikTok blijft de privacy van kinderen opofferen om winst te maken. En dat gedrag is nog kwalijker doordat kinderen tijdens de lockdown geïsoleerd zijn geraakt en ze meer dan ooit gebruik zijn gaan maken van TikTok."

Beide organisaties werken al langer samen om TikTok aan te pakken. In juni stuurden ze TikTok een claim van 1,5 miljard euro wegens het schenden van de privacy van kinderen. Onder meer profielinformatie, video's, foto's en locatiegegevens van kinderen zouden onrechtmatig worden verzameld.

Schadevergoeding tot 1.500 euro per kind

Nu stappen de partijen naar de rechter met een hogere claim. Ook eisen ze dat TikTok het geld dat het bedrijf aan Nederlandse kinderen heeft verdiend aan hen betaalt. De schadevergoedingen voor de jonge gebruikers zouden er uiteindelijk als volgt uit moeten zien:

  • 1.500 euro voor elk kind dat jonger dan 13 was toen het de app begon te gebruiken;
  • 1.250 euro voor elk kind dat 13, 14 of 15 was toen het de app begon te gebruiken;
  • 1.000 euro voor elk kind dat 16 of 17 was toen het de app begon te gebruiken.

TikTok liet eerder weten er veel aan te doen om de veiligheid van jonge gebruikers te garanderen. Zo zet het bedrijf accounts van gebruikers in de leeftijd van dertien tot en met vijftien jaar standaard op privé, waardoor onbekenden hun video's niet automatisch kunnen zien. Ook pakken moderatoren ongepaste video's aan en kunnen mensen aanstootgevend materiaal bij TikTok melden.