Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Zuid-Korea

Zuid-Korea dwingt appstores alternatieve betaalsystemen toe te staan

Zuid-Korea gaat als eerste land een einde maken aan de machtspositie van Apple en Google op het gebied van betalingen op hun mobiele platforms. Appontwikkelaars mogen voortaan in digitale appwinkels hun eigen betaalsystemen gebruiken in plaats van die van de techreuzen. Dit betekent dat de ontwikkelaars de commissie van 30 procent kunnen omzeilen.
Door NU.nl/ANP

De wet die dinsdag is aangenomen, wordt de 'anti-Google-wet' genoemd, omdat die in reactie op een besluit van het Amerikaanse bedrijf tot stand lijkt te zijn gekomen. In oktober wilde Google in Zuid-Korea een commissie van 30 procent invoeren op aankopen in zijn appstore. Daarvoor gold een jarenlange vrijstelling.

Apple en Google beheren met hun besturingssystemen samen het grootste gedeelte van de smartphones ter wereld. De bedrijven rekenen ontwikkelaars van apps doorgaans 30 procent commissie op verkopen in hun appstores en verbieden alternatieve betaalmethoden.

Apple en Google zijn tegen de nieuwe wetgeving. Google noemde het wetgevingsproces in Zuid-Korea eerder gehaast. Apple heeft gezegd dat de wet ouderlijk toezicht, de privacy en het vertrouwen zullen ondermijnen.

Er is al lang veel kritiek op Apple en Google vanwege de hoogte van de commissies. De kwestie leidde tot een slepende rechtszaak tussen techconcern Apple en Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik.

Epic besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma's van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.


Lees meer over:

GoogleAppleZuid-KoreaTech

Aanbevolen artikelen