De Chinese autoriteiten willen Chinese techbedrijven die grote hoeveelheden data van consumenten verzamelen verbieden een beursgang te maken in de Verenigde Staten, meldt zakenkrant The Wall Street Journal vrijdag op basis van ingewijden.

Peking is al enige tijd bezig de machtspositie van grote techbedrijven aan te pakken met strengere regelgeving. Vrijdag werd ook bekend dat de Chinese autoriteiten regels willen implementeren op het gebied van de algoritmes die techbedrijven gebruiken.

Die algoritmes bepalen onder meer welke video's en andere inhoud worden aanbevolen aan consumenten. De nieuwe regels zouden onder meer praktijken verbieden die "verslaving of hoge consumptie aanmoedigen".

Onlangs heeft China een wet aangenomen die de privacy van mensen online beter moet beschermen. De regels gaan op 1 november in, meldde staatspersbureau Xinhua vorige week.

De afgelopen tijd werden verschillende bedrijven, zoals Tencent, Alibaba en de taxiapp Didi, aangepakt vanwege onder meer mededingingsovertredingen en de manier waarop ze data van gebruikers verzamelen.