Wat is de beste kleine draadloze speaker met accu? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? NU.nl en de Consumentenbond geven antwoord.

Draadloze speakers heb je in verschillende soorten en maten. Een belangrijk verschil is of je een draadloze speaker zoekt voor thuisgebruik of voor onderweg. De speakers voor thuis heb je in klein (of compact) en groot formaat. Verbinden doe je thuis meestal via wifi. En voor thuis heb je vaak geen draadloze speaker met accu nodig.

Voor onderweg heb je juist wel een speaker met accu nodig. Speakers met accu kun je ook draagbare speakers noemen. Je verbindt ze meestal via bluetooth. Draagbare speakers heb je in klein (of compact), middelgroot en groot formaat.

De Consumentenbond test verschillende soorten draadloze speakers op onder meer geluidskwaliteit, gebruiksgemak, accu en energieverbruik. Er zijn in totaal 77 draadloze speakers getest die goed verkrijgbaar zijn.

Van de negentien geteste kleine speakers met accu komt een speaker van Sonos als Beste uit de Test. En een model van JBL is de Beste Koop.

Beste uit de Test: Sonos Roam

Deze Sonos is niet goedkoop, maar daar krijg je wel wat voor terug. Vooral geluidskwaliteit is zijn sterke kant. Hij klinkt gewoon heel goed. Zeker voor een kleine speaker is het geluid echt indrukwekkend te noemen. Hij verslaat zelfs veel grotere speakers op dat gebied.

De speaker valt overigens nog net binnen de categorie klein. Er zijn kleinere modellen te vinden.

Hij heeft zowel wifi als bluetooth en ondersteunt ook multiroom. Je kunt hem dus zowel onderweg als voor thuis gebruiken. Met een app kun je de speaker bedienen en kun je verschillende afspeelfuncties regelen. Hij heeft een zogenaamde IP67-rating. Dat betekent dat hij waterdicht is tot 1 meter diep.

Een nadeel is de kleine capaciteit van de accu. Met een volle accu kun je maar krap 5,5 uur luisteren. Verder heeft hij geen lijningang en is dus alleen draadloos te gebruiken. En hij biedt geen mogelijkheid om je smartphone op te laden of handsfree te bellen.

Beste Koop: JBL Go 3

De beste prijs-kwaliteitverhouding gaat naar dit model van JBL. Hij is een stuk goedkoper dan de Sonos. Ook is hij een stuk kleiner en ruim twee keer zo licht, dus nog makkelijker mee te nemen.

De score van deze JBL ligt niet veel lager dan die van de Sonos. Maar op geluidskwaliteit lever je wel wat in. De geluidskwaliteit van de JBL is zeker niet slecht en beter dan veel andere kleine speakers. Maar op dat gebied steekt de Sonos er met kop en schouders bovenuit.

Deze JBL heeft alleen bluetooth en geen wifi. Hij is dus vooral gericht op gebruik onderweg. Net als de Sonos is hij waterdicht tot 1 meter diep.

Een nadeel is de korte accuduur. Een volle accu gaat weliswaar langer mee dan bij de Sonos, maar is met tien uur nog steeds aan de korte kant. Verder heeft hij geen lijningang, geen app voor afspeelfuncties en geen mogelijkheid om je smartphone op te laden of handsfree te bellen.

In deze rubriek schrijven we wekelijks over huishoudelijke en technologische apparaten die door de Consumentenbond zijn getest. Dit is een samenwerking tussen de onafhankelijke redactie van NU.nl en de Consumentenbond.

De Consumentenbond test jaarlijks duizenden producten, samen met gekwalificeerde technici in gespecialiseerde laboratoria in binnen- en buitenland. De producten die getest worden, worden in de winkel gekocht, zodat deze niet vooraf worden gemanipuleerd door fabrikanten.

Nieuwe modellen worden zo snel mogelijk na introductie getest. Hoe snel dat is, verschilt per product. De Beste uit de Test is het product met het beste testoordeel. Dit kan ook een wat ouder model zijn, omdat een nieuwer model lang niet altijd beter is. De Beste Koop is het product met de beste prijs-kwaliteitverhouding.