De CoronaCheck-app, de app waarmee mensen kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd of hersteld van corona zijn, is tot 8 augustus 8,23 miljoen keer gedownload, zo meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het aantal downloads komt neer op ruim 47 procent van de Nederlandse bevolking. Er zijn pakweg achttien miljoen QR-codes mee aangemaakt.

De minister schrijft dat er de nodige problemen waren en zijn met de CoronaCheck-app. Met name in de eerste weken na de lancering op 24 juni bleek dat niet van iedereen die een coronabewijs wilde aanmaken de gegevens beschikbaar waren.

Het ging om een deel van de mensen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin en mensen die corona hebben gehad en maar één prik nodig hadden. "Samen met alle organisaties die de gegevens aanleveren is in de afgelopen weken zeer hard gewerkt aan het oplossen van deze problemen", aldus De Jonge.

Ook gaat het mis bij mensen van wie gegevens, die zijn opgeslagen bij de GGD of het RIVM, niet exact overeenkomen met de Basisregistratie Persoonsgegevens (BRP), bijvoorbeeld doordat een geboortedatum onbekend is of tekens in de naam, zoals een ë of é, niet goed zijn overgenomen. De CoronaCheck kan de gegevens van de persoon dan niet vinden. Aanpassing van gegevens bij de testaanbieder of de vaccintoediener (in veel gevallen de GGD) is dan de oplossing.

Technische fouten in app

Het komt ook voor dat gegevens goed geregistreerd zijn bij de GGD, maar dat deze door technische fouten niet goed worden aangeleverd aan CoronaCheck. Hierdoor kan een aantal mensen geen herstelbewijs via de app krijgen. Zolang deze technische fouten nog niet zijn opgelost, is er een noodprocedure waarmee de GGD via een webportaal alsnog een coronabewijs kan aanmaken, schrijft de minister.

De CoronaMelder, de app die werd geïntroduceerd om bij te dragen aan het bron- en contactonderzoek, is sinds de landelijke introductie in oktober door 5,25 miljoen Nederlanders gedownload. Dat is ruim 30 procent van de bevolking. Ongeveer 50 procent van hen gebruikt de app actief.

Tot 8 augustus zijn 207.694 mensen erop gewezen dat ze in de buurt van een besmette persoon zijn geweest. Nagenoeg iedereen (206.233 mensen) heeft naar aanleiding van die notificatie een test aangevraagd. Van hen bleken er 15.575 daadwerkelijk het coronavirus te hebben.