Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Mark Zuckerberg

Facebook moet GIPHY mogelijk verkopen omdat overname concurrentie schaadt

Facebook moet gifjesplatform GIPHY mogelijk alweer verkopen. De samenwerking tussen de twee bedrijven schaadt de concurrentie op de onlineadvertentiemarkt, blijkt uit onderzoek van de Britse mededingingsautoriteit CMA.
Door NU.nl/ANP

Facebook kocht GIPHY in mei vorig jaar, naar verluidt voor 400 miljoen dollar (zo'n 340 miljoen euro). "Door de overname van GIPHY zou Facebook gif-animaties op concurrerende platforms kunnen verwijderen of meer gebruikersgegevens kunnen vereisen om toegang te krijgen", aldus de CMA. Volgens de toezichthouder wordt met de overname ook een potentiële uitdager van Facebook uitgeschakeld.

Partijen mogen tot 2 september reageren op de eerste conclusies van het onderzoek. In april werd bekend dat de CMA een diepgaand onderzoek zou gaan uitvoeren naar de overname. Facebook liet toen weten geen concessies te doen.

GIPHY is een database van gif-animaties voor sociale media en chatapps. Daarmee kunnen gebruikers chatgesprekken of berichtjes op sociale media opleuken. De animaties kunnen ook gebruikt worden voor reclames. Voor Facebook was de overname in mei vorig jaar logisch. De helft van alle animaties die vanuit GIPHY worden verstuurd, verschijnt op apps of websites van het bedrijf.


Lees meer over:

FacebookGIPHYTech

Aanbevolen artikelen