Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

China scherpt toezicht op technologiebedrijven verder aan

De Chinese overheid heeft 25 technologiebedrijven de opdracht gegeven om interne controles uit te voeren. Daarmee moeten illegale online activiteiten aan banden worden gelegd.
Door NU.nl/ANP

Onder meer techgiganten Alibaba en Tencent moeten van het ministerie van Industrie en Informatietechnologie naar hun gegevensbeveiliging en de bescherming van consumentenrechten kijken.

De Internet Society of China - een niet-gouvernementele organisatie die bestaat uit 140 leden van de Chinese internetindustrie - vroeg woensdag al aan Alibaba, Tencent en tien andere bedrijven om hun gegevensbeveiliging te verbeteren. Daarbij moesten ze ook kijken naar de export van essentiële informatie.

De Chinese autoriteiten zijn al langer bezig met het aanscherpen van het toezicht op bedrijven zoals Alibaba en Tencent. De overheid heeft besloten om harder op te treden tegen grote concerns die veel macht in handen hebben en tot voor kort nog maar aan weinig regels gebonden waren.

Zo kreeg Alibaba eerder dit jaar een boete van 2,3 miljard euro voor monopoliepraktijken. Ook werd vorige week bekend dat Tencent een deel van zijn exclusieve muziekrechten in China moet opgeven en een boete van 65.500 euro moet betalen.


Lees meer over:

ChinaAlibabaTencentTech

Aanbevolen artikelen