Zondag 2 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Webshop oplichting fraude creditcard

Betaalvereniging verwacht dat schade spoofing oploopt tot 40 miljoen euro

De schade door spoofing loopt nog altijd op, zegt Betaalvereniging Nederland. De vereniging verwacht dat het bedrag dit jaar richting de 40 miljoen euro zal gaan.
Door NU.nl/ANP

Spoofing wordt ook wel Bankhelpdeskfraude genoemd. Met deze vorm van fraude bellen oplichters vanaf een bestaand telefoonnummer van de bank. Daarna doen zij zich voor als bankmedewerker om mensen vervolgens geld afhandig te maken.

Op dit moment worden volgens de vereniging maandelijks ongeveer driehonderd mensen slachtoffer van spoofing. Iedere gedupeerde zou al snel 10.000 euro kwijt zijn, waardoor het totale schadebedrag op 36 miljoen euro zou uitkomen. Vorig jaar was dat nog bijna 27 miljoen euro.

Slachtoffers van spoofing zijn volgens de Betaalvereniging met name ouderen. De organisatie waarschuwt dat banken nooit om pincodes of het overmaken van geld naar een veilige rekening zouden vragen, omdat zij bij een een onveilige situatie zelf de rekening kunnen blokkeren.

Banken startten eerder dit jaar een collectieve campagne om mensen te wijzen op de gevaren van spoofing. Daarnaast waarschuwen zij klanten via internetbankieren. Demissionair minister Wopke Hoekstra (Financiën) maakte eind vorig jaar afspraken met banken zodat zij de schade van klanten die slachtoffer werden van spoofing gaan vergoeden.


Lees meer over:

InternetfraudeTech

Aanbevolen artikelen