Dinsdag 27 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Jeff Bezos

Jeff Bezos biedt NASA 2 miljard dollar voor contract maanlander

Miljardair Jeff Bezos heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 2 miljard dollar (bijna 1,7 miljard euro) geboden om een ruimtevaartuig te bouwen voor een missie naar de maan. Zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin zal de kosten dan de komende twee jaar voor eigen rekening nemen.
Door NU.nl/ANP

Blue Origin tekende eerder protest aan tegen het besluit van NASA om SpaceX het ruimtevaartuig te laten bouwen dat Amerikaanse astronauten voor het eerst sinds de jaren zeventig naar de maan moet brengen. Dat contract met het ruimtevaartbedrijf van Tesla-topman Elon Musk is 2,9 miljard dollar waard.

Bezos schrijft in een brief aan de directeur van NASA nu bereid te zijn de ontwikkelingskosten voor een ruimtevaartuig de komende jaren voor eigen rekening te nemen. Maar dan moet het contract wel aan Blue Origin worden toegekend.

Blue Origin vindt dat NASA door nu alleen voor SpaceX te kiezen het maanproject in de waagschaal legt, omdat er geen plan B is. Bovendien wordt hiermee in de ogen van het bedrijf een potentieel monopolie gecreëerd voor alle toekomstige NASA-verkenningsmissies.

Beeld uit video: Jeff Bezos en Nederlandse passagier gooien balletje over in de ruimte0:55
Afspelen knop

Jeff Bezos en Nederlandse passagier gooien balletje over in de ruimte

Jeff Bezos en Nederlandse passagier gooien balletje over in de ruimte


Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartJeff BezosTech

Aanbevolen artikelen