Het ziet ernaar uit dat Jeff Bezos en de Nederlandse Oliver Daemen geen officieel astronautenspeldje krijgen voor hun commerciële ruimtevlucht met Blue Origin. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft op de dag van de reis de regels aangepast, meldt CNN.

Ruimtevaartbedrijf Blue Origin maakte dinsdag zijn eerste commerciële ruimtevlucht. De raket met Bezos, Daemen en twee anderen steeg op tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde om vervolgens weer veilig te landen.

Om voor zo'n vlucht een astronautenspeldje te krijgen, golden er tot dinsdag twee eisen in de commerciële luchtvaart: voldoende vluchttraining ondergaan en boven de 80,5 kilometer uitkomen. De ruimtevlucht van Blue Origin zou voldoende moeten zijn geweest voor zo'n speldje.

De FAA paste diezelfde dag echter de regels van zijn zogenoemde Commercial Astronaut Wing Program aan. Astronauten moeten voortaan tijdens een commerciële vlucht "activiteiten ondernemen die essentieel zijn voor de publieke veiligheid of bijdragen aan de veiligheid van menselijke reizen naar de ruimte".

De vier astronauten van Blue Origin voldoen niet aan deze nieuwe regel, meldt CNN. Zij zaten in een capsule, maar voerden verder geen handelingen uit. Eerder kregen de vier Blue Origin-astronauten wel al een onofficieel astronautenspeldje van het bedrijf zelf.

Officiële astronautenspeldjes worden al sinds de jaren zestig uitgereikt door de luchtvaartautoriteit. Om een exemplaar te krijgen, moeten bedrijven astronauten nomineren. "Er zijn op dit moment geen nominaties om te beoordelen", aldus een woordvoerder van de FAA.