Een groot aantal nationale en internationale websites is donderdagavond weer bereikbaar, nadat een storing bij internetbedrijf Akamai ze eerder had platgelegd. Onder meer pagina's van de politie, NS, Albert Heijn en diensten van de Rabobank en ABN Amro waren aan het begin van de avond door de storing niet of nauwelijks bereikbaar.

Rond 18.00 uur ontstonden er problemen bij veel websites van onder meer media, banken en organisaties. Ook sites van DPG Media, waaronder die van NU.nl, de Volkskrant en veel regionale titels, waren minder goed bereikbaar dan normaal. Verder kampten de websites van Zalando, Funda en Airbnb met problemen.

Daarnaast waren ook veel buitenlandse websites niet of slecht te bereiken. De storing trof onder meer FedEx, UPS en Amazon.

De problemen werden veroorzaakt door een storing bij Akamai, dat er normaal gesproken voor zorgt dat websites wereldwijd voor mensen bereikbaar zijn. Via de statuspagina van het bedrijf werden mensen op de hoogte gehouden.

Akamai legt uit dat een software-update een probleem veroorzaakte binnen het systeem dat je naar de juiste website leidt als je een adres intypt in je browser. Hierdoor waren veel sites van klanten niet meer beschikbaar. Nadat Akamai de update had teruggedraaid, werkte het systeem weer als vanouds. Rond 18.45 waren veel sites weer online. Het bedrijf zegt nog eens kritisch te kijken naar de manier waarop updates worden doorgevoerd, om zo storingen te voorkomen.

Een maand geleden vond een vergelijkbare storing plaats bij het bedrijf Fastly, waardoor eveneens veel sites een tijd lang onbereikbaar waren.