De GGD-sites waar mensen test- en prikafspraken kunnen maken, zijn donderdag voor de tweede keer deze week getroffen door ddos-aanvallen. Daardoor waren ze lastig te bereiken, meldde koepelorganisatie GGD GHOR. Inmiddels zijn de sites weer in de lucht.

Mensen die zich op het coronavirus willen laten testen of zich tegen COVID-19 willen laten vaccineren, konden ook donderdag heel moeilijk een afspraak maken.

Door een ddos-aanval op een leverancier lag vrijwel het hele afsprakensysteem plat, bevestigde de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland na een bericht van de NOS. Af en toe lukte het iemand om toch een afspraak te maken, maar de meeste mensen kwamen er niet doorheen.

Woensdag waren GGD-sites ook moeilijk te bereiken door meerdere ddos-aanvallen. De getroffen leverancier gaat aangifte doen. "En als het helpt, zullen wij dat zeker ook niet nalaten", aldus de GGD-organisatie. Volgens de GGD lijkt er geen enkel verband te zijn tussen de ddos-aanval op de leverancier en de technische storing bij softwarebedrijf Akamai, waardoor enkele grote sites van over de hele wereld donderdag een tijdlang onbereikbaar waren.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met verkeer. Het systeem kan al die bezoekers niet aan en bezwijkt onder de druk, waardoor sites onbereikbaar worden. Zulke aanvallen zijn online eenvoudig te bestellen en uit te voeren.

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC).