Chinese toezichthouders hebben techbedrijven beboet voor het verspreiden van seksueel suggestieve beelden van kinderen. Onder de bedrijven zijn in elk geval de grootmachten Tencent en Alibaba. De hoogte van de boetes is niet bekend.

De afgelopen maanden maakten internetgebruikers en staatsmedia al melding van webwinkels en online marktplaatsen waar verkopers suggestieve foto's van kinderen gebruiken om hun waren te slijten. Ook zouden ze gifjes en video's plaatsen van de minderjarigen.

Behalve Tencent en Alibaba, die met hun diensten QQ en Taobao te weinig hadden gedaan om het gedrag tegen te gaan, werden ook filmpjesdienst Kuaishou, berichtendienst Weibo en de Pinterest-achtige app Little Red Book beboet.

De boetes zijn onderdeel van de aanpak van zaken op het web die "kwalijk zijn voor het fysieke en mentale welbevinden van minderjarigen", liet de Cyberspace Administration of China (CAC) weten. Naast de boetes moeten de platforms ook zorgen dat de beelden verdwijnen.

Met deze aanpak komt er opnieuw druk vanuit Chinese toezichthouders op de internetsector. De afgelopen tijd werd die al aangepakt vanwege onder meer mededingingsovertredingen en de omgang met data van gebruikers.