De achttienjarige Nederlander Oliver Daemen, die dinsdag meegaat op een toeristische vlucht van het bedrijf Blue Origin naar de ruimte, verwacht dat hij na de landing sprakeloos zal zijn. "Het is voor zo veel mensen de ultieme droom om naar de ruimte te gaan", zegt de Brabander in een filmpje op de Instagram-pagina van Amazon-topman Jeff Bezos.

Daemen zegt dat hij als kind veel naar de serie Thunderbirds keek. Dat was zijn eerste ervaring met de ruimte. Hij zegt dat hij een verantwoordelijkheid voelt om mensen te interesseren voor ruimtevaart en wetenschap.

Bezos maakte vorige week bekend dat Daemen mee mag op de vlucht. Het plekje aan boord werd voor enkele tientallen miljoenen verkocht aan een hoogste bieder op een veiling, maar die persoon bleek verhinderd te zijn. Daarom viel de keus op Daemen als vervanger.

De raket waar Daemen in meegaat heet New Shepard en is vernoemd naar Alan Shepard, de eerste Amerikaan ooit in de ruimte. Aan boord is plek voor vier mensen. Twee van hen zijn Bezos zelf en zijn broer Mark. De derde passagier is de 82-jarige Wally Funk. Zij wordt na de lancering de oudste mens die ooit in de ruimte is geweest.

Als het vaartuig de dampkring verlaat, is Daemen de jongste astronaut ooit. Dat record is nu nog in handen van de Rus German Titov, die 25 jaar was toen hij in 1961 naar de ruimte ging.

Daemen zal dinsdag rond 15.00 uur Nederlandse tijd opstijgen vanuit het westen van Texas. Hij gaat naar ruim 100 kilometer hoogte. Daemen en de andere passagiers zijn gewichtloos en zullen de sterren, de rand van de dampkring en de kromming van de aarde zien. Na een paar minuten keren ze terug naar het aardoppervlak. Ze gaan niet hoog en snel genoeg om in een baan rond de aarde te komen.

Nederlander (18) die de ruimte in mag met Jeff Bezos stelt zich voor
45
Nederlander (18) die de ruimte in mag met Jeff Bezos stelt zich voor