WhatsApp heeft een nieuwe versleutelmethode onder een groep testers uitgerold, schrijft WABetaInfo vrijdag. Hiermee kunnen gebruikers de back-ups van hun gespreksgeschiedenis van eind-tot-eindversleuteling voorzien, waardoor zij als enigen toegang hebben tot de back-upcloud. Momenteel wordt de functie alleen getest in Android, binnenkort wordt deze ook getest in iOS.

Normaal gesproken zitten de back-ups achter een wachtwoord dat wordt beheerd door WhatsApp. De back-ups van je gespreksgeschiedenis worden door WhatsApp op Google Drive of iCloud gezet. Deze mogen alleen worden ingezien door de chatdienst, Google of Apple als de gebruiker daar uitdrukkelijke toestemming voor geeft.

Het wachtwoord dat je met de nieuwe functie aanmaakt, wordt volgens WABetaInfo niet met deze partijen gedeeld. Dit betekent dat alleen de gebruiker het wachtwoord kan weten. Een nadeel hiervan is dat als de gebruiker zijn wachtwoord kwijtraakt of vergeet, hij geen toegang meer heeft tot zijn back-ups in de cloud.

Omdat de functie nog in de testfase zit, is het nog niet bekend wanneer deze voor alle WhatsApp-gebruikers beschikbaar komt.