De politie heeft een 22-jarige man uit Den Haag opgepakt wegens oplichting. Hij wordt ervan verdacht software te hebben gekocht waarop nepsites van banken draaiden, meldt de politie vrijdag.

Eerder deze maand werd een twintigjarige man uit Almelo veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar (waarvan één jaar voorwaardelijk) voor het ontwikkelen en verkopen van deze software. De verdachte uit Den Haag zou de software van hem hebben gekocht.

Volgens de politie gaat het om zogeheten phishingpanels, waarmee criminelen konden zien welke bankgegevens hun slachtoffers invoerden. Daarmee konden ze vervolgens inloggen bij de echte website van de bank van het slachtoffer, om bankrekeningen te plunderen.

De verdachte uit Den Haag wordt verdacht van het in het bezit zijn van de panels, oplichting, computervredebreuk en witwassen. Hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de man en hoeveel geld zij daarbij zijn kwijtgeraakt, wordt nog onderzocht. Hij zou vooral Belgische klanten hebben opgelicht.