Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Miljardair Branson terug op aarde na succesvolle reis naar rand van de ruimte

Richard Branson is zondag na een succesvolle vlucht weer geland op aarde. De multimiljardair vloog in zijn eigen raket tot de rand van de ruimte.
Door NU.nl/ANP

De lancering, die plaatsvond vanaf een basis in de Amerikaanse staat New Mexico, moest bijna twee uur uitgesteld worden vanwege slecht weer. Rond 16.45 uur (Nederlandse tijd) kon Branson, die over een week 71 wordt, alsnog aan zijn vlucht beginnen. Ongeveer een uur later landde hij weer op aarde.

De Britse zakenman maakte een testvlucht met een ruimteschip van zijn eigen bedrijf Virgin Galactic, waarmee hij ruimtevluchten wil aanbieden. Volgend jaar moet het 'ruimtetoerisme' dan echt beginnen voor iedereen die het zich kan veroorloven.

Een speciale transportvliegtuig bracht het ruimteschip VVS Unity op 15 kilometer hoogte. Vandaar vloog de Unity op eigen kracht naar een hoogte van zo'n 90 kilometer boven de aarde. Het rakettoestel werd bestuurd door twee piloten, Branson en drie van zijn naaste medewerkers waren de passagiers. Branson noemde de vlucht een ervaring voor het leven.

Sterrenkundige Nancy Vermeulen, die ook astronauten opleidt, vertelde eerder aan NU.nl dat Branson eigenlijk niet de ruimte haalde. "Volgens de Amerikaanse luchtvaartautoriteit begint de ruimte boven de grens van 80 kilometer. Toch houden de meesten de grens van 100 kilometer aan."

Beeld uit video: Miljardair Branson maakt succesvolle reis naar rand van de ruimte1:07
Afspelen knop

Miljardair Branson maakt succesvolle reis naar rand van de ruimte

Miljardair Branson maakt succesvolle reis naar rand van de ruimte


Lees meer over:

Heelal en ruimtevaartRichard BransonTechVirgin Galactic

Aanbevolen artikelen