Amerikanen moeten zelf kunnen bepalen wie hun apparaten, zoals smartphones, repareert. Dat is onderdeel van een besluit van de Amerikaanse president Joe Biden met betrekking tot markttoezichthouder Federal Trade Commission (FTC) dat vrijdag is gepubliceerd.

In het bevel staat dat de FTC regels moet aanscherpen voor bedrijven die zelfstandige reparateurs en onafhankelijke reparatiewinkels restricties opleggen.

Apple heeft bijvoorbeeld het Independent Repair Provider-programma, waarmee aangesloten reparateurs originele onderdelen, diagnostische software, gereedschap en reparatiehandleidingen van de fabrikant kunnen krijgen. Daardoor kunnen ze schermen en accu's zelf repareren. De reparatie van andere onderdelen is echter alleen mogelijk bij Apple zelf.

Volgens de Amerikaanse overheid werken dit soort praktijken een gebrek aan concurrentie in de hand, wat weer zorgt voor hogere prijzen voor consumenten en een gebrek aan innovatie binnen de techsector. Daarnaast hebben zelfstandige reparateurs lagere lonen, omdat zij alleen met lage prijzen kunnen concurreren met grote techfabrikanten, zegt het Witte Huis.

Het 'recht op reparatie' staat al langer op de agenda van de FTC. In mei kwam het agentschap met een verslag voor het Amerikaanse Congres, waarin het concludeerde dat techbedrijven hun klanten niet genoeg keuzes bieden op het gebied van reparaties. Zo laten weinig bedrijven toe dat mensen hun apparaten zelf repareren.

Het Europees Parlement stemde eind 2020 in met nieuwe regels omtrent het reparatierecht. Daarin komen onder andere de beschikbaarheid van onderdelen en garantievoorwaarden aan bod.