Twitter, Google en Facebook dreigen naar verluidt hun dienstverlening in Hongkong te staken, schrijft The Wall Street Journal maandag op basis van een brief van de handelsvereniging Asia Internet Coalition. De reden voor de vermeende waarschuwing is een geplande wetswijziging over gegevensbescherming in de regio.

Met de nieuwe regels zouden de techbedrijven aansprakelijk kunnen worden gehouden voor doxing. Dat is het publiceren van persoonsgegevens van een persoon of een organisatie zodat anderen deze mensen kunnen lastigvallen.

De bedrijven vrezen dat ze door de nieuwe regels meer risico lopen op strafrechtelijk onderzoek of vervolging vanwege dingen die gebruikers online zetten.

De autoriteiten in Hongkong stelden in mei wetswijzigingen voor om doxing tegen te gaan. Het publiceren van persoonsgegevens kwam veelvuldig voor tijdens protesten in de stad in 2019. De nieuwe regels voorzien in boetes tot 1 miljoen Hongkongse dollar (108.000 euro) en tot vijf jaar gevangenisstraf.

De vage formulering van de voorgestelde wijzigingen zou in de praktijk kunnen betekenen dat de bedrijven en hun personeel ter plaatse strafrechtelijk worden onderzocht en vervolgd wegens doxing door hun gebruikers, schrijven de techbedrijven in de brief.

Doordat China steeds meer controle uitoefent op Hongkong en politieke dissidenten aanpakt, zijn er spanningen ontstaan tussen enkele van de machtigste Amerikaanse bedrijven en de autoriteiten van de stadstaat. Nadat China een omstreden veiligheidswet had ingevoerd, waren Amerikaanse bedrijven al minder geneigd verzoeken van autoriteiten in Hongkong te honoreren.