De vaccinatiegegevens van honderdduizenden mensen zijn nog steeds niet bekend bij het RIVM. Die schatting spreken de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het ministerie van Volksgezondheid donderdag uit in gesprek met NU.nl. Door de achterstanden kunnen niet alle geprikte personen een vaccinatiebewijs aanmaken in de CoronaCheck-app.

Met de app kunnen mensen vanaf donderdag in de Europese Unie aantonen dat zij gevaccineerd zijn. Het vaccinatiebewijs maakt het makkelijker om bijvoorbeeld op vakantie te gaan.

CoronaCheck haalt de gegevens op bij onder meer het RIVM. Huisartsen moeten die gegevens daarvoor wel aan het instituut doorgeven. Dat gaat niet altijd goed: er zijn achterstanden en technische problemen.

In een onbekend aantal gevallen hebben huisartsen wel stappen gezet om gegevens door te geven aan het RIVM, maar komen die door technische problemen niet door, erkent zowel de LHV als het ministerie.

Een woordvoerder van de LHV schat dat de vaccinatiegegevens van in totaal 300.000 à 400.000 mensen niet bij het RIVM bekend zijn. Het ministerie schat dat het gaat om in totaal 685.000 prikken.

Beide hebben niet tot op de komma nauwkeurig zicht op de situatie. Huisartsen begonnen in februari met prikken met het AstraZeneca-vaccin. Daarvan zijn twee doses nodig.

Naast de gegevens van huisartsen, zijn ook niet alle gezette prikken door ziekenhuizen en zorginstellingen bij het RIVM bekend. Het ministerie schat dit aantal op bijna 465.000. Dat brengt het totale aantal onbekende prikken op 1,15 miljoen.

Problemen waren al langer bekend, maar zijn niet op tijd opgelost

Eind mei berichtte Nieuwsuur al dat het RIVM niet altijd op de hoogte is van door huisartsen toegediende vaccins. Nu de CoronaCheck-app per donderdag gebruikt kan worden om binnen de EU te reizen, blijkt dat de problemen niet op tijd zijn opgelost.

Naast dat er achterstanden en technische problemen zijn, staat een deel van de vaccinaties niet bij het RIVM geregistreerd, doordat mensen hun huisarts geen toestemming hebben gegeven om die informatie te delen. Het ministerie schat dat het om 150.000 personen gaat. Ook de LHV vermoedt dat het ongeveer dit aantal betreft.

Huisarts kan vaccinatiebewijs regelen als die prik heeft gezet

Mensen die door de huisarts zijn gevaccineerd en geen vaccinatiebewijs kunnen aanmaken, kunnen contact opnemen met hun praktijk. Huisartsen kunnen vanaf donderdagmiddag handmatig een vaccinatiebewijs afgeven.

De Landelijke Huisartsen Vereniging roept mensen ertoe op terughoudend te zijn met bellen naar de huisartsenpraktijk en vraagt om op een andere manier contact te zoeken. De vereniging ziet liever dat de telefoonlijnen vrij blijven voor urgentere gevallen.