De originele broncode van het wereldwijde web heeft bij een veiling 5,4 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) opgeleverd. Deze werd verkocht als een non-fungible token (NFT), een niet-inwisselbaar kenmerk waarmee het eigenaarschap van digitale objecten met behulp van blockchaintechnologie wordt gegarandeerd.

De Brit Tim Berners-Lee schreef de code, die uit ongeveer 955 regels bestaat, tussen oktober 1990 en augustus 1991. Het wereldwijde web, dat zelf niet is verkocht, is het systeem dat gebruikt wordt om te navigeren en toegang te krijgen tot informatie op het internet.

Geïnteresseerden kregen een week de tijd om een bod uit te brengen op de website van veilinghuis Sotheby's. Het openingsbod lag op 1.000 dollar. De opbrengst van de veiling gaat naar de goede doelen die Berners-Lee en zijn vrouw steunen.

De nieuwe eigenaar ontvangt naast de broncode ook een dertig minuten durende video waarin de code wordt beschreven, een digitale poster met de handtekening van Berners-Lee en een tekstbestand waarin de computerwetenschapper uitlegt hoe de code is ontstaan.

Eerder dit jaar leverden veilingen van andere NFT's eveneens miljoenen op. De eerste tweet op het sociale medium Twitter wisselde voor 2,9 miljoen dollar (2,4 miljoen euro) van eigenaar en een digitaal kunstwerk van kunstenaar Beeple werd geveild voor ruim 69 miljoen dollar (58 miljoen euro).