De Mandemakers Groep (DMG), het keuken- en meubelbedrijf van miljardair Ben Mandemakers, is het slachtoffer geworden van hackers. Het bedrijf is daardoor niet of nauwelijks bereikbaar, bevestigt het bedrijf woensdag aan NU.nl na berichtgeving van Omroep Brabant.

Zowel het hoofdkantoor in Waalwijk als de showrooms zijn door de cyberaanval telefonisch niet of nauwelijks bereikbaar. Wel is het bedrijf bereikbaar per mail of chat. Mandemakers heeft ruim tweehonderd filialen door heel Nederland, die wel gewoon open zijn.

Het bedrijf werd op 29 juni getroffen door de cyberaanval. "Criminelen hebben toegang weten te krijgen tot ons netwerk en hebben een groot deel van onze operationele systemen geblokkeerd", meldt de directie. Mandemakers heeft cyberbeveiligingsbedrijf Fox-IT in de arm genomen om de problemen op te lossen. "Uiteraard hebben we ook aangifte gedaan bij de politie en melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens."

Volgens Omroep Brabant heeft Mandemakers te kampen met een ransomwareaanval. Daarbij zouden de hackers computersystemen hebben vergrendeld en een geldbedrag eisen voordat ze die systemen weer vrijgeven. Het is niet bekend wat voor bedrag de criminelen zouden vragen. "Een precieze planning wanneer de problemen zijn opgelost kunnen we helaas nog niet afgeven", meldt Mandemakers. "Zodra alles is hersteld zullen we dit uiteraard communiceren."

Onder DMG vallen onder meer winkels van Brugman Keukens, CVT Keukens, Keukenconcurrent en Woonexpress.