Mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt en bij de GGD minimaal één prik hebben gekregen, kunnen vanaf dinsdag alsnog een vaccinatiebewijs aanmaken in CoronaCheck, laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Door problemen was dit niet mogelijk toen de app afgelopen donderdag de optie daarvoor kreeg.

Met CoronaCheck kunnen mensen onder meer aantonen dat zij volledig zijn gevaccineerd. In principe zijn daarvoor twee AstraZeneca-, Moderna- of Pfizer-prikken nodig. Bij het Janssen-vaccin is één dosis voldoende.

Maar wie eerder een coronabesmetting heeft doorgemaakt, heeft in alle gevallen aan één prik voldoende voor een vaccinatiebewijs. Toch lukte het deze mensen niet altijd om het bewijs op te halen.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei maandag tegen NU.nl dat de problemen zich voordeden bij mensen die in de periode van april tot begin juni zijn geprikt. Door de fout zouden in potentie 170.000 mensen het bewijs de afgelopen dagen niet hebben kunnen aanmaken, zegt de woordvoerder dinsdag.

Nu het probleem is opgelost, zou dat wel moeten lukken. De mensen die op deze manier een vaccinbewijs willen, moeten de stappen daarvoor in de CoronaCheck-app wel opnieuw doorlopen, aldus de woordvoerder.

Helpdesk voor mensen die alsnog problemen ervaren

Mensen die geen vaccinatiebewijs kunnen aanmaken, maar wel al eens een corona-infectie hebben doorgemaakt en van de GGD minimaal één prik hebben ontvangen, kunnen contact opnemen met een helpdesk. Die is elke dag van 8.00 tot 20.00 uur bereikbaar via het telefoonnummer 0800-14 21.

"Een mogelijke oorzaak van het probleem is dat mensen bij hun vaccinatie niet expliciet hebben aangegeven dat zij eerder corona hebben gehad", zegt de woordvoerder woensdag.

Dat is wel nodig: "We kunnen een positieve test die bij de GGD geregistreerd staat nu nog niet automatisch koppelen aan een prik", legt zij uit. Dit moet later wel mogelijk zijn.

Ook mensen die corona hebben gehad, maar niet bij de GGD maar bijvoorbeeld door de huisarts of in een zorginstelling zijn gevaccineerd, kunnen het vaccinatiebewijs nog niet aanmaken. Naar verwachting kunnen zij vanaf 1 juli contact opnemen met hun prikzetter om het bewijs alsnog te kunnen genereren.

Aanvulling: Dit artikel is op 30 juni aangevuld met extra informatie over situaties waarin het mensen alsnog niet lukt om een vaccinatiebewijs aan te maken.