Het gaat niet lukken om vanaf 1 juli een digitale quarantaineverklaring mogelijk te maken. Reizigers hadden vanaf die datum de verklaring op hun telefoon moeten kunnen opslaan, maar demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat het langer gaat duren.

Gebruikers kunnen de digitale verklaring niet altijd goed terugvinden in hun telefoon, blijkt uit klantonderzoek. Ook zouden privacyinstellingen de opslag kunnen belemmeren. Bovendien verwachtten gebruikers een bevestigingsmail te krijgen, maar die optie is nu nog niet mogelijk.

Aan deze problemen wordt nu gewerkt, aldus De Jonge. Hij verwacht dat de digitale verklaring in "de tweede helft van juli" beschikbaar is.

Reizigers vanuit gebieden met een zeer hoog risico moeten tien dagen in quarantaine. Ook moeten ze een negatieve coronatest en een uitgeprinte quarantaineverklaring overleggen. Als iemand na vijf dagen weer een negatieve coronatest heeft, is de quarantaine voorbij. Wie de plicht niet naleeft, krijgt een boete van 339 euro.

Het gaat vaker fout met de ontwikkeling van digitale hulpmiddelen tijdens de coronacrisis. Onlangs waren er nog problemen met de CoronaCheck-app, waarin gebruikers een toegangsbewijs kunnen maken. Dat bleek niet mogelijk voor mensen die eerder corona hebben gehad en nog maar één prik hebben gehad.