Het Japanse bedrijf Softbank zou zijn gestopt met de productie van de Pepper-robot, meldt persbureau Reuters dinsdag. Honderden mensen die meewerkten aan de productie zouden in september ontslagen worden.

Drie bronnen melden in gesprek met het persbureau dat de productie van de Pepper-robots vorig jaar al werd stopgezet. Volgens twee van hen kost het opnieuw opstarten van de productie veel geld.

Reuters meldt dat het bedrijf in september een ontslagronde zal uitvoeren. Daarbij zouden volgens de bronnen 330 Franse medewerkers hun baan verliezen. Het gaat voornamelijk om mensen die betrokken waren bij de productie van de robots, zo blijkt uit papieren.

Volgens Softbank staat het definitieve aantal ontslagen nog niet vast. Een woordvoerder bevestigt wel dat er onlangs verschillende medewerkers uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk moesten vertrekken.

De menselijke robot werd in 2014 ontwikkeld. Pepper kan communiceren door middel van spraak, lichaamstaal en emoties, en zou bovendien kunnen begrijpen wat er wordt gezegd aan de hand van de toon waarop wordt gesproken. De robots worden vooral ingezet in de zorg.

Softbank wilde eerder een leider in de robotindustrie worden, maar het bedrijf lijkt die plannen nu te laten varen. Er zouden in totaal 27.000 Pepper-robots zijn geproduceerd.