Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Vaccinatie

Nog steeds geen CoronaCheck-vinkje bij één prik na een coronabesmetting

Mensen die onlangs zijn hersteld van een coronabesmetting en één prik hebben gehad, kunnen daar nog steeds niet altijd een bewijs van aanmaken in de CoronaCheck-app. Dat zou wel moeten: demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) beloofde vrijdag tegen persbureau ANP dat het probleem nog dit weekend zou worden opgelost.
Door Stan Hulsen

Met CoronaCheck kunnen mensen aantonen dat zij een recente negatieve testuitslag hebben gekregen. Sinds donderdag is het ook mogelijk om met de app te bewijzen dat je bent gevaccineerd.

De app zoekt onder meer in de systemen van het RIVM en de GGD of mensen volledig gevaccineerd zijn. Dat betekent dat voor het vaccinatiebewijs één Janssen-prik of twee AstraZeneca-, Moderna- of Pfizer-prikken nodig zijn.

Maar wie al een corona-infectie heeft doorgemaakt, heeft in Nederland aan één prik voldoende. De CoronaCheck-app genereert in die gevallen echter nog steeds niet altijd een vaccinatiebewijs, erkent een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid vandaag tegen NU.nl.

Het gaat om mensen die van april tot en met begin juni zijn gevaccineerd, zegt de woordvoerder. Mensen die buiten deze periode zijn gevaccineerd, zouden het probleem niet ervaren.

"Er wordt nog steeds hard aan gewerkt", zegt de woordvoerder. Zij kon niet gelijk aangeven waar het probleem precies zit. Ook is onbekend hoelang het naar verwachting nog duurt voordat iedereen in deze situatie een vinkje kan krijgen.

Mensen kunnen met een bewijs uit CoronaCheck toegang krijgen tot bijvoorbeeld locaties of evenementen. Vanaf juli moet de app ook dienen als digitaal reiscertificaat. EU-landen kunnen daarmee controleren in welke mate binnenkomende reizigers tegen COVID-19 zijn beschermd.

Verbetering: In een eerdere versie van dit artikel stond dat één prik voldoende was voor mensen die in het afgelopen half jaar een corona-infectie hebben gehad. Dit is sinds begin juni niet langer het geval: het beleid geldt voor iedereen die het coronavirus heeft gehad. Dit is aangepast.

Aanvulling: Na publicatie van dit artikel liet de woordvoerder van het ministerie weten dat het probleem speelt bij mensen die van april tot begin juni zijn gevaccineerd. Dit is toegevoegd.

Beeld uit video: Zo werkt de nieuwe CoronaCheck-app0:40
Afspelen knop

Zo werkt de nieuwe CoronaCheck-app

Zo werkt de nieuwe CoronaCheck-app


Lees meer over:

TechCoronavirus

Aanbevolen artikelen