Maandag 3 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
telefoon voiceclip

Monster van scherm van mobiele telefoon kan dienen als coronatest

Britse onderzoekers hebben een nieuwe manier ontwikkeld om vast te stellen of iemand het coronavirus onder de leden heeft. Een monster nemen van een scherm van een mobiele telefoon zou volgens hen een prima manier zijn.
Door NU.nl/ANP

De methode heet Phone Screen Testing (PoST) en is ontwikkeld door een team van University College in Londen. Als mensen met corona praten tijdens het bellen, kunnen virusdeeltjes op het scherm terechtkomen. Bovendien hebben ze mogelijk virusdeeltjes op de vingers waarmee ze swipen.

Het testen van het telefoonscherm is minder ingrijpend dan teststokjes in neus en mond steken. Mensen zullen dan eerder bereid zijn om zich te laten testen, denken de onderzoekers. Bovendien is de testmethode goedkoper voor arme landen, waar minder mensen gevaccineerd zijn tegen het virus en dus meer mensen nog kans lopen besmet te raken.

Coronabesmettingen worden momenteel vooral vastgesteld met slijmmonsters uit neus en keel. Het is ook mogelijk om in het bloed te zoeken naar antistoffen tegen het coronavirus, om duidelijk te maken of iemand besmet is geweest. Daarnaast zijn er ademtests en heeft China soms rectale coronatests uitgevoerd, onder meer bij Amerikaanse diplomaten.


Lees meer over:

mobiele telefoonTechCoronavirus

Aanbevolen artikelen