Apple-topman Tim Cook heeft gebeld met leden van het Amerikaans Congres, onder wie voorzitter Nancy Pelosi van het Huis van Afgevaardigden, meldde The New York Times dinsdag. Cook zou uitstel van de behandeling van voorstellen voor de mededingingswet willen.

De topman zou hebben gezegd dat de wetten "innovatie belemmeren". Daarnaast zouden ze consumenten schaden, doordat ze de diensten zouden verstoren die de iPhone besturen. De krant kreeg die informatie van vijf mensen die op de hoogte zijn van de gesprekken.

Volgens de krant betalen Apple en andere techbedrijven lobbygroepen om wetgevers te waarschuwen. Deze groepen zeggen dat de invoering van de voorstellen ernstige gevolgen zal hebben voor de industrie en het land.

Wetgevers van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben deze maand een uitbreiding van de mededingingswetgeving voorgesteld. Dat deden ze in de vorm van zes verschillende wetsvoorstellen. De voorstellen zijn erop gericht de marktdominantie van techreuzen, zoals Apple en Google, ongedaan te maken.

Het gaat in het bijzonder om de monopolieposities van de bedrijven op het gebied van reclame, media en amusement. Een van de wetsvoorstellen maakt het mogelijk voor iOS-gebruikers om voorgeïnstalleerde apps van Apple te verwijderen.

Apple heeft nog niet gereageerd op het artikel van The New York Times.