Facebook heeft een steunbetuiging van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan het adres van vrienden en familie van Jürgen C. verwijderd. De Belgische militair was vorig jaar enkele maanden lid van die partij.

C., die zondag dood werd gevonden in Belgisch-Limburg nadat hij op de vlucht was geslagen, had extreemrechtse sympathieën. Ook bedreigde hij verschillende virologen.

"Content, groepen en pagina's die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen C., zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram", zegt een woordvoerder van het platform tegen persbureau Belga. Het bericht heeft Facebooks "beleid ten aanzien van gevaarlijke individuen en organisaties geschonden".

Facebook, dat naast Instagram ook de chatapps Messenger en WhatsApp in de portefeuille heeft, verwijderde eerder al lofuitingen aan het adres van C. Ook steunpagina's ter ere van de geradicaliseerde militair werden offline gehaald.

Vlaams Belang-voorzitter Van Grieken is boos over het ingrijpen van Facebook. "Er moet dringend paal en perk gesteld worden aan de willekeurige censuur door de multimediagiganten", vindt hij.